De ce magnetul atrage fierul este o întrebare pusă des de oameni. Răspunsul la aceasta întrebare stă în câmpul magnetic creat de acest material. Câmpul magnetic e responsabil de forţa de atracţie care atrage materiale feroase.

          Magneţii sunt obiecte care au câmp magnetic care atrage obiecte feroase cum ar fi oţelul, nichelul, fierul sau cobaltul. Primele scrieri despre magneţi au venit de la vechii greci, care au descoperit magneţi naturali, care atrăgeau fierul. Magnetitul e unul dintre cele două minerale care au magnetism şi este negru sau maroniu.  

           Câmpul magnetic creat de obiectele acestea este invizibil, dar prin acesta se atrag sau se resping anumite obiecte. De asemenea, orice magnet are doi poli, adică zonele unde se manifestă cel mai puternic proprietăţile de atracţie sau respingere.  

           Ce e un câmp magnetic?   Câmpul magnetic e regiunea din jurul unui magnet sau al unui curent electric în care forţele magnetice pot fi observate. Astfel, câmpul magnetic poate fi simţit în jurul obiectelor artificiale sau naturale care poartă magnetismul, dar şi în jurul unor obiecte magnetizate prin electricitate, ca un fir de cupru care poartă curent electric. Dacă am amplasa un ac magnetizat lângă un câmp magnetic, el s-ar alinia cu acesta.    Câmpul magnetic se aliniază în jurul celor doi poli. Doi poli diferiţi se atrag, în timp ce aceiaşi poli se resping. De exemplu, dacă punem pilitură de fier în apropierea unui magnet, aceasta se va strânge în jurul polilor magnetului.    Pământul poate fi considerat un magnet uriaş, pentru că are un câmp magnetic în jurul său.  Şase lucruri pe care trebuie să le ştii despre magneţi Un magnet are două capete care se numesc poli - nord şi sud.    Polul nord atrage polul sud al altui magnet, iar doi poli identici se resping.    Un magnet creează o zonă de magnetism în jurul său, numit câmp magnetic. Orice intră în această zonă, este atras. Din acest motiv, un magnet se prinde de frigider, pentru că l-am adus în apropierea câmpului magnetic.             Polul nord al magnetului indică Polul Nord al Pământului. Acest lucru se petrece pentru că Pământul în sine e un uriaş magnet.    Dacă tai un magnet în două, e ca şi cum ai tăia o râmă. Vei avea doi magneţi mai mici, dar care vor avea doi poli.  

           Magnetizarea se creează prin frecarea unei bucăţi nemagnetizate a unui material de către un magnet.