Dragă cititor, la sigur, prin mâinile tale au trecut multe, multe cărţi. Te-ai gândit oare cum se face cartea ? Şi câte eforturi sunt depuse pentru a ajunge ea la tine ?
           Probabil ai auzit, hârtia se fabrică din lemn. Dar cât de lung este drumul copacilor din pădure până la fabrica de hârtie ! Iar aici, multă lume lucrează ca să taie lemnul, să-l mărunţească, apoi să facă din el un aluat. Sunt maşini speciale, care frământă acest aluat şi îl toarnă în forme, din care mai apoi vor fi scoase foi subţiri de hârtie.
           Şi aici doar începe povestea cărţii. Pentru că foile, ca să devină cărţi, trebuie să se întâlnească cu scriitorul, căci ştie el ce ştie şi înşiră multe basme fermecate pe foile albe, care vor fi numite manuscris. Aşa se numeşte orice carte sau document scris de mână. Cândva demult, toate cărţile erau scrise de mână, deci se numeau manuscrise. Acuma, după ce a prins viaţă basmul fermecat, scriitorul trebuie să se întâlnească cu un pictor, ca să-ţi placă şi ţie cartea frumoasă cu ilustraţii magice. După aceasta, manuscrisul cu tot cu desene ajunge la editură, unde cartea va fi citită, aranjată şi redactată. Editura trimite cartea la tipografie, aici cartea trece mai multe procedee, ca: turnarea literelor, imprimarea, broşarea, etc. Astfel, pe foile, care cândva erau copaci în pădure, apar poveştile tale dragi. Cartea va ajunge la librărie, iar de acolo – la bibliotecă sau în casa ta.
            Ai văzut ce cale lungă parcurge cartea până ajunge aşa cum o ştii tu ? Deci, de cîte ori deschizi o carte, ai grijă de ea, nu îndoi filele şi nici nu le rupe, pentru că, o carte se face foarte greu.
           La sigur, cartea nu poate avea un preţ în bani, cartea este o comoară inestimabilă !